Moussetårta
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:27:29 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
Browniebotten
- 110 g smör
- 2 1/4 dl socker
- 1 msk sirap
- 2 st ägg
- 1½ dl mjöl
- ½ tsk salt
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 1 dl kako
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Bred ut smeten i en formen med bakplåtspapper.
Svartvinbärsmousse
- 250 g svarta vinbär
- 0,5-1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g färskost
- 5 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 100 g vit choklad
- 2 st äggulor
- 2 st gelatinblad
Vispa grädden.
Äppelchutney
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:20:00 | I kategori: Såser/röror | 0 kommentarer
- 1 kg skalade, urkärnade och delade äpplen
- 1 gul lök
- 2 kanelstänger
- 2 msk färsk riven ingefära
- 5 dl socker
- 2 dl äppelcidervinäger
- 2 dl russin
- 0,5 dl vitt vin
- 0,5 tsk salt
Stoppa alltsammans i en kastrull och låt koka i 60-70 minuter.
Choklad- och vaniljsnurror
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:18:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
- 200 g mjukt smör
- 1 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
Arbeta ihop smör, mjöl och strösocker till en deg.
Lingonmarmelad
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:15:00 | I kategori: Såser/röror | 0 kommentarer
Jag har faktiskt aldrig gjort marmelad själv. Men jag kan med säkerhet säga att det inte var sista gången. Det är ju supergott, och jag ser redan fram emot när nybakta scones, fin ost och vitt vin står på bordet tillsammans med den.
- 7 dl lingon
- 1½ dl ljust muscovadosocker (mörkt om du vill ha en lite bittrare smak)
- 1 kanelstång
- 50 g smör
- 1 citron - skalet och saften
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 1 dl socker
Koka lingon, muscovadosocker,kanelstång smör och citron (rivet skal och saften) i några minuter tills lingonen blivit mjuka.
Jitterbuggare
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:11:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
Nu tog jag tjuren vid hornen och försökte igen. Jag måste säga att dom blev väldigt goda! Sega och sådär lagomt söta.
- 1½ dl vetemjöl
- ½ dl potatismjöl (går att byta ut mot vetemjöl)
- ½ dl florsocker
- 100 g smör
- 1 äggula
Blanda mjöl och florsocker i en skål.
Gör under tiden marängen.
Maräng
- 1 äggvita
- 1 dl socker
Kavla ut degen till en rektangel. Tips är att kavla mellan bakplåtspapper eller plastfolie.
Blåbärsmuffins
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:07:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
Receptet är för 12 normalstora muffins
Blåbärsmuffins
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl mjölk 3%
- 1 st citron, skalet
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 200 g frysta/färska blåbär
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Smuldeg
- 75g kallt smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Rabarbersaft
Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:01:00 | I kategori: Drickbart | 0 kommentarer
Ca 1½ liter färdig rabarbersaft
- ca 4 liter rabarber
- 1 liter vatten
- 7,5 dl socker (5 dl per avrunnen liter saft)
- 2 krm natriumbensoat
Skölj och skär rabarbern i bitar. Du behöver inte skala den, den får en finare rödfärg med skal.
Mät upp saften och häll den i en ren kastrull.
Rulltårta deluxe
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:47:22 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
Rulltårta:
130 g hasselnötter
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
1,5 dl strösocker
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter, håll koll så att den inte bränns vid!
Fyllning:
250 g ricottaost
3 msk mjölk
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl blåbär
2 dl smultron
Blanda ricotta, mjölk, florsocker och vaniljsocker till en slät smet.
Marängrulltårta
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:41:56 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
Den här tårtan är i princip helt handikappanpassad (som min sambo så fint uttryckte det..). Att ha en gluten och en laktos allergiker hör inte till vanligheterna när jag serverar efterrätter så igår fick jag en riktig utmaning. Det blev en kokos-marängrulltårta med färska bär. Apropå färska bär är det här stället en guldgruva. Blåbär, smultron, körsbär och hallon finns i massor på tomten - riktig lyx!
Jag var riktigt orolig att den skulle bli torr, men efter att ha rårört jordgubbarna med lite råsocker blev det inte alls speciellt torrt - snarare svingott!
Marängrulltårta
Botten:
- 5 äggvitor
- 2½ dl socker
- 2½ dl kokosflingor
- 1 tsk rivet citronskal
Till plåten behövs:
- rapsolja
- 1 dl kokosflingor
Fyllning:
- ½ liter jordgubbar
- ½ liter andra färska bär
- 2 msk råsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Rårör jordgubbarna med råsocker. Låt stå och bli saftig medans kakan kallnar. Strö ut nästan alla bären över kakan och rulla sedan ihop. Garnera med de bären du sparade.
Jordgubbssmoothie
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:31:00 | I kategori: Drickbart | 0 kommentarer
Som ni kanske märkt är jag helt besatt av jordgubbar på sommaren. Jag vet inte var gränsen går för att konsumera normalt eller vara galen - jag antar att jag är det sistnämnda.
Nu har jag ett recept till er. Den smakar sommar i ett glas. Helt gudomlig! För att en smoothie ska vara optimal ska bären vara riktigt riktigt kalla, helst frysta. Jag tycker dock att färska jordgubbar är godast så därför la jag mina i frysen en stund innan jag skulle använda dem. Riktigt kall mjölk är också att föredra!
För 2 normalstora glas:
- 150 g jordgubbar
- 2 dl gammaldags mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk strösocker
Lägg jordgubbarna i en mixer. Häll på resten och mixa. Dekorera med färska jordgubbar eller mynta.
Sommartårta
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:25:00 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
Sommartårta
Smet:
- 100 g rumsvarmt smör
- 1.5 dl strösocker
- 5 äggulor
- 4 msk mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa smör och socker poröst.
Rör ner äggulorna, en i taget.
Bred ut i långpannan.
Maräng
- 5 äggvitor
- 2.5 dl strösocker
Bred sedan ut marängen över sockerkakssmeten och grädda i 30 minuter.
Fyllning och uppe på:
- 5 dl grädde
- ca 1 l jordgubbar
När tårtan svalnat, dela den på två. Vispa grädde och bred ut hälften på den första bottnen. Skiva jordgubbar och lägg ut. Lägg på nästa lager och gör samma sak där - grädde och jordgubbar.
Lyxkaka
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:52:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
- 4,5 dl strösocker
- 3,75 dl vetemjöl
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 225 g smält smör
- 2,5 dl vatten
- 3 ägg
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp smör och vatten tillsammans, häll sedan det över den torra blandningen. Tillsätt äggen och vispa ihop smeten. Grädda i en långpanna i ca 20 min på 175 C. Låt sedan kakan svalna helt.
Smörkräm:
- 225 g mjukt smör
- 225 g florsocker
- 1 ägg
Rör ihop smörkrämen och bred ut över den kalla kakan. Om kakan inte är kall blir det knas av alltihopa.
Chokladöverdrag:
- 200 g mörk kvalitetschoklad (jag tog lindths 70%)
- 3 msk matolja
Smält choklad och olja tillsammans. Låt svalna (även här väldigt viktigt att det är kallt och inte ljummet). Bred ut över smörkrämen. Skär i lagomt stora bitar. Jag lät sedan kakan stå i kylen för att chokladen skulle stelna ordentligt.
Lakrits- och halloncoupe
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:34:05 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
Lakrits- och halloncoupe
- 2 dl grädde
- 2 ½ dl kesella citrus
- 4 dl färska hallon
- 4 msk krossad turkisk peppar
- 2 dl krossade maränger
- mynta
Vispa grädde och blanda ner kesella. Varva kesella-grädden med hallon, krossad turkisk peppar och krossade maränger i fyra skålar. Garnera med lite mynta
Chokladbollar
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:29:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
Visst tycker man alltid att chokladbollarna på café är mycket godare än receptet man enträget försöker med hemma? Inte nog med att dom är tre gånger så stor, dom är perfekt runda, krämiga och inte alls så där gryniga som jag tycker att dom blir när jag gör dom själv. Nu däremot har jag mixtrat lite, funnit ett recept som gjorde att jag åt 4 (!!) chokladbollar på en enda gång..
Mina bollar blev verkligen inte runda, och heller inte tre gånger så stor - men sanningen är att dom är lika goda som på café!
Krämiga chokladbollar
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn (helst inte fiberhavregryn...)
- 2 msk kallt starkt kaffe
- Pärlsocker (eller strössel om du vill ha det lite festligare..) att rulla bollarna i.
Vispa smör och socker krämigt med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker kakao och havregryn och fortsätt att vispa.
Häll ner kaffet och vispa tills smeten är kladdig.
Rulla till bollar, rulla i pärlsocker och ställ i kylen för att stelna.
Äppelchips
Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:40:00 | I kategori: Nyttiga snacks | 0 kommentarer
- 4 äpplen
- 1 dl strösocker
- 4 dl vatten
- 1 citron
- ev. kanel och kardemumma
Koka upp socker och vatten.
Chokladkaka deluxe
Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:38:00 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
En chokladkaka utöver det vanliga som jag blev förälskad i när min svåger bakade den. Kladdig, mastig och alldeles underbar. Den är dessutom helt glutenfri! Här kommer därför en hyllning till min svåger!
- 250 g mörk choklad
- 1,25 dl mycket starkt kaffe
- 250 g rumsvarmt smör
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 2 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen över vattenbad (kokande vatten) tillsammans med kaffet.
Lakrits, citron och hallon
Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:36:01 | I kategori: Desserter | 1 kommentarer
- 2 dl grädde
- 2 ½ dl kesella citrus
- 4 dl färska hallon
- 4 msk krossad turkisk peppar
- 2 dl krossade maränger
- mynta
Vispa grädde och blanda ner kesella. Varva kesella-grädden med hallon, krossad turkisk peppar och krossade maränger i fyra skålar. Garnera med lite mynta!
Avocadosoppa
Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:32:00 | I kategori: Kött | 0 kommentarer
- 2 mogna avocado
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl grädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk samba oelek
- 2 msk citronsaft
- ½ kycklingbuljongtärning
- 1 hackad vitlöksklyfta
- salt
- peppar
- citron, bröd och creme fraiche till servering
Kärna ut och hacka eller mosa avocadon. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer. Om du tycker att soppan är för tjock - tillsätt mer vatten. Vill du ha soppan varm värmer du den på spisen en stund, annars är det bara att knapersteka bacon och servera!
Oreo-kaffe Brownies
Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:30:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
- 220 g smör
- 300 g mörk choklad
- 3 ägg
- 2,5 dl socker
- 1,5 msk snabbkaffe
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 dl mjöl
- 0,5 msk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 5 dl hackad oreo (ca 1,5 paket)
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en ugnsäker form, ca 20x20. Smält smör och choklad, antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Låt svalna lite.Vispa under tiden ihop ägg, socker, snabbkaffe och vaniljsocker i en bunke. Blanda ner den smälta smör-chokladen i äggsmeten. Låt svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör sedan ner detta i chokladsmeten. Rör till sist ner den hackade oreon. Häll smeten i den mjölade formen och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna, skär i rutor och förvara i kylskåp!