Moussetårta

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:27:29 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer

 
Här kommer ett recept som till synes är väldigt avancerat. Det tar förstås ganska lång tid, men i övrigt är den inte alls svår att slänga ihop och den kommer garanterat bli populär! Den sega browniebotten tillsammans med syrlig och söt mousse gör den här tårtan helt oemotståndlig!

Browniebotten
  • 110 g smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 st ägg
  • 1½ dl mjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl kako

Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspappet i botten på en springform ca 24-26 cm.
Smält smöret.
Vispa smör, socker och sirap tills det blandats ordentligt.
Tillsätt äggen under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en separat bunke.
Rör sedan ner det i äggblandningen.
Bred ut smeten i en formen med bakplåtspapper.
Grädda i 22 min och låt sedan svalna i kylskåp.

Svartvinbärsmousse
  • 250 g svarta vinbär
  • 0,5-1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g färskost
  • 5 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
 
Koka vinbären tills de mjuknar, 5-10 minuter.
Passera genom en sil.
Blötlägg gelatinbladen.
Blanda en del av vinbärsmoset med socker efter smak, vaniljsocker och färskost.
Smält gelatinbladen i resten av vinbärsmoset och blanda ner i bär-färskostblandingen.
Vispa grädden och blanda ner också den. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Vit chokladmousse
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 2 st äggulor
  • 2 st gelatinblad

Vispa grädden.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Smält gelatinet i 1 msk vatten i en liten kastrull.
Smält den vita chokladen i vattenbad (en skål över kokande vatten).
Vispa äggulorna, rör ner gelatinet och sen den vita chokladen.
Tillsätt en liten klick utav grädden och rör till en jämn smet
Vänd försiktigt ner resten utav grädden.
Bred ut över svartvinbärsmoussen och låt stelna.

Äppelchutney

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:20:00 | I kategori: Såser/röror | 0 kommentarer

 
Vad gör man då av resten av äpplena? Min mamma är helt magiskt duktig på att använda mangochutney - så jag tänkte att jag skulle försöka mig på att göra äppelchutney av äpplena jag pallade i deras träd. Är inte det helt fantastiskt? Att ha chutney gjord på egenodlade äpplen?
 
Äppelchutney
  • 1 kg skalade, urkärnade och delade äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 kanelstänger
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 5 dl socker
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl russin
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 tsk salt

Stoppa alltsammans i en kastrull och låt koka i 60-70 minuter.
Rör med jämna mellanrum så att inget bränner fast i botten.
Häll upp i väl rengjorda,varma glasburkar. Bör förvaras kallt och mörkt. Svårare än så är det inte!

Choklad- och vaniljsnurror

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:18:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer

 
Småkakor är både roligt att bjuda på och att göra. Dessa snurror är gjord på en handvändning och vääääldigt goda. Mördegskakor som smakar både choklad och vanilj - mumma!
 
Choklad och vaniljsnurror
  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl

  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Arbeta ihop smör, mjöl och strösocker till en deg.
Dela degen i två lika stora delar.
Blanda kakao i den ena och vaniljsocker i den andra.
Kavla ut degarna var för sig i så lika storlek som möjligt.
Tips! Kavla mellan två bakplåtspapper eller plastfoliebitar så slipper du risken för att det fastnar på bänken.
Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop till en rulle.
Lägg rullen i frysen en stund tills den blivit kall, ca 15 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 6-8 min.

Lingonmarmelad

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:15:00 | I kategori: Såser/röror | 0 kommentarer

 
Hösten är lagringens årstid. Tidigare i mitt liv har jag aldrig förstått varför det ska vara så fantastiskt att plocka svamp och bär. I år är det helt annorlunda. Känslan av att ha plockat frysen full är helt enorm! Även om jag inte plockade dessa lingon själv, så är de inte köpta. Fantastiska Lena plockade (och rensade!!) fyra liter åt mig, bara sådär huxflux. Jag är helt klart bortskämd!

Jag har faktiskt aldrig gjort marmelad själv. Men jag kan med säkerhet säga att det inte var sista gången. Det är ju supergott, och jag ser redan fram emot när nybakta scones, fin ost och vitt vin står på bordet tillsammans med den.
 
Lingonmarmelad med kanel och citron
  • 7 dl lingon
  • 1½ dl ljust muscovadosocker (mörkt om du vill ha en lite bittrare smak)
  • 1 kanelstång
  • 50 g smör
  • 1 citron - skalet och saften
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 dl socker

Koka lingon, muscovadosocker,kanelstång smör och citron (rivet skal och saften) i några minuter tills lingonen blivit mjuka.
Sila ifrån, men spara, lingonen.
Släng kanelstången.
Koka sedan saften i 10-15 minuter tills den blivit lite tjockare.
Tillsätt då 1 dl strösocker och koka i några minuter till.
Dra bort från värmen och tillsätt äkta vaniljpulver.
Rör sedan ner lingonen och häll upp på väl rengjorda, varma burkar.

Jitterbuggare

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:11:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer

 
En gång för länge sedan försökte jag göra jitterbuggare. Min farmors ständiga kommentar när det gäller kakrecept är "Dan si du!" (det där ser du..). Det gjorde jag verkligen inte och mitt första försök blev därför en katastrof.
Nu tog jag tjuren vid hornen och försökte igen. Jag måste säga att dom blev väldigt goda! Sega och sådär lagomt söta.
 
Ca 35 st jitterbuggare
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl (går att byta ut mot vetemjöl)
  • ½ dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula

Blanda mjöl och florsocker i en skål.
Skär smöret i tärningar och nyp ihop tillsammans med mjölblandningen.
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Ställ i kylskåp i ½ timme.
Gör under tiden marängen.

Maräng
  • 1 äggvita
  • 1 dl socker
Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker under fortsatt vispning.
Kavla ut degen till en rektangel. Tips är att kavla mellan bakplåtspapper eller plastfolie.
Bred ut marängen på rektangeln och rulla ihop till en rulle.
Ställ i frysen i ca ½ timme så att rullen kallnar ordentligt.
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär rullen i centimetertjocka bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 17 minuter eller tills de fått lite lätt färg.
 

Blåbärsmuffins

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:07:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer

 
En helt underbart god blåbärsmuffins toppad med smuldeg! Här har jag gjort egna formar utav bakplåtspapper, en bra lösning när muffinsformarna är slut och suget för att baka muffins är alldeles för stort!

Receptet är för 12 normalstora muffins
Blåbärsmuffins
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk 3%
  • 1 st citron, skalet
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 200 g frysta/färska blåbär
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg, strösocker, äkta vaniljpulver och vaniljsocker poröst.
Smält smör och rör ner mjölk och rivet citronskal.
Blanda ner smörblandningen i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Varva smeten med blåbär i formarna, fyll dem till 2/3.

Smuldeg
  • 75g kallt smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
Nyp ihop smuldegen.
Strö den över muffinsarna och toppa med lite blåbär. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.

Rabarbersaft

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:01:00 | I kategori: Drickbart | 0 kommentarer

 
Jag har aldrig tidigare testat att göra rabarbersaft, och jag måste erkänna att det var en riktig hit. Väldigt tydlig smak av själva rabarbern, och inte sådär söt och sliskig som en del safter är (nog för att sött och sliskigt är lite utav mitt signum..).

Ca 1½ liter färdig rabarbersaft

  • ca 4 liter rabarber
  • 1 liter vatten
  • 7,5 dl socker (5 dl per avrunnen liter saft)
  • 2 krm natriumbensoat

Skölj och skär rabarbern i bitar. Du behöver inte skala den, den får en finare rödfärg med skal.
Stoppa all rabarber i en stor kastrull.
Häll över vatten och låt koka upp.
Låt koka under lock tills rabarbern är mjuk, det tar ca 30 minuter.
Häll upp massan i en silduk (om du inte har det går det lika bra med en sil) och låt rinna av i ca 30 minuter. Pressa inte ur sista saften, då kan den bli grumlig.

Mät upp saften och häll den i en ren kastrull.
Tillsätt sockret och låt saften koka upp.
Tag av 1 dl saft och rör ut natriumbensoatet i, häll sedan tillbaka det i saften.
Häll upp i varma, väl rengjorda flaskor. Förvara sedan svalt och mörkt.

Rulltårta deluxe

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:47:22 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer

 
I kväll hade jag den äran att göra efterrätt till familjen Fusco, min svägerskas kompisar i Kanada. Jag som aldrig provat på att göra rulltårta var bara tvungen att prova (den var naturligtvis glutenfri). Snabbt,enkelt och supergott blir betyget. Till rulltårtan serverades rårörd vaniljkräm.
 
Marängrulltårta

Rulltårta:
130 g hasselnötter
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
1,5 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Mal hasselnötterna i en nötkvarn. Ha sedan i potatismjöl och bakpulver och blanda ordentligt.
Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet.
Vänd ner nötblandningen försiktigt. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter, håll koll så att den inte bränns vid!
Ta under tiden fram ett bakplåtspappet och strö strösocker över det.
Ta ut kakan ur ugnen och stjälp upp på det sockrade bakplåtspappret.
Drag av det pappret kakan gräddats på. Låt kallna.

Fyllning:
250 g ricottaost
3 msk mjölk
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl blåbär
2 dl smultron

Blanda ricotta, mjölk, florsocker och vaniljsocker till en slät smet.
Bred ut det över den kalla kakan.
Strö över smultron och blåbär och rulla sedan ihop kakan hårt.
Förvara i kylskåp tills den ska skäras upp och ätas.

Marängrulltårta

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:41:56 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer



Den här tårtan är i princip helt handikappanpassad (som min sambo så fint uttryckte det..). Att ha en gluten och en laktos allergiker hör inte till vanligheterna när jag serverar efterrätter så igår fick jag en riktig utmaning. Det blev en kokos-marängrulltårta med färska bär. Apropå färska bär är det här stället en guldgruva. Blåbär, smultron, körsbär och hallon finns i massor på tomten - riktig lyx!

Jag var riktigt orolig att den skulle bli torr, men efter att ha rårört jordgubbarna med lite råsocker blev det inte alls speciellt torrt - snarare svingott!

Marängrulltårta

Botten:
  • 5 äggvitor
  • 2½ dl socker
  • 2½ dl kokosflingor
  • 1 tsk rivet citronskal

Till plåten behövs:
  • rapsolja
  • 1 dl kokosflingor

Fyllning:
  • ½ liter jordgubbar
  • ½ liter andra färska bär
  • 2 msk råsocker

Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj ett bakplåtspapper med rapsolja. Lägg det i en långpanna 30x40 och strö sedan ut kokosflingorna över det smorda bakplåtspappret.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa tills marängen är glansig och tjock. 
Rör sedan ner kokosflingor och citronskal.
Bred ut i långpannan.
Grädda i 35-40 min tills marängen fått färg och stelnat lite (den behöver inte vara helt hård!).
Ta ut ur ugnen och stjälp upp på ett bakplåtspapper.
Dra bort det pappret som kakan gräddats på och låt sedan svalna.

Rårör jordgubbarna med råsocker. Låt stå och bli saftig medans kakan kallnar. Strö ut nästan alla bären över kakan och rulla sedan ihop. Garnera med de bären du sparade.

Jordgubbssmoothie

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:31:00 | I kategori: Drickbart | 0 kommentarer



Som ni kanske märkt är jag helt besatt av jordgubbar på sommaren. Jag vet inte var gränsen går för att konsumera normalt eller vara galen - jag antar att jag är det sistnämnda.

Nu har jag ett recept till er. Den smakar sommar i ett glas. Helt gudomlig! För att en smoothie ska vara optimal ska bären vara riktigt riktigt kalla, helst frysta. Jag tycker dock att färska jordgubbar är godast så därför la jag mina i frysen en stund innan jag skulle använda dem. Riktigt kall mjölk är också att föredra!
 
Jordgubbssmoothie

För 2 normalstora glas:
  • 150 g jordgubbar
  • 2 dl gammaldags mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker

Lägg jordgubbarna i en mixer. Häll på resten och mixa. Dekorera med färska jordgubbar eller mynta.

Sommartårta

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:25:00 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här tårtan är enkel och super god! Inga krångliga fyllningar, bara det somrigaste som finns - grädde och jordgubbar.

Sommartårta

Smet:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 150 grader.
Klä en långpanna, 30x40 cm med bakplåtspapper.
Vispa smör och socker poröst.
Rör ner äggulorna, en i taget.
Tillsätt mjölken. Blanda sedan i vetemjölet och bakpulvret i smeten.
Bred ut i långpannan.

Maräng
  • 5 äggvitor
  • 2.5 dl strösocker
 
Vispa äggvita och hälften av sockret till ett fast skum. Fortsätt att vispa ner resten av sockret.
Bred sedan ut marängen över sockerkakssmeten och grädda i 30 minuter.

Fyllning och uppe på:
  • 5 dl grädde
  • ca 1 l jordgubbar

När tårtan svalnat, dela den på två. Vispa grädde och bred ut hälften på den första bottnen. Skiva jordgubbar och lägg ut. Lägg på nästa lager och gör samma sak där - grädde och jordgubbar.

Lyxkaka

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:52:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer

 
Lyxkaka är någonting utöver det vanliga. Det är en saftig chokladbotten, en len smörkräm och krispigt chokladtäcke. Första gången jag gjorde denna frös jag in den - big misstake. Den åts upp fortare än den hann frysa. En riktigt lyxig kaka att ställa fram på kakfatet. Går förresten utmärkt att frysa! 
 
Lyxkaka
 
Botten:
  • 4,5 dl strösocker
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 225 g smält smör
  • 2,5 dl vatten
  • 3 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp smör och vatten tillsammans, häll sedan det över den torra blandningen. Tillsätt äggen och vispa ihop smeten. Grädda i en långpanna i ca 20 min på 175 C. Låt sedan kakan svalna helt.

Smörkräm:
  • 225 g mjukt smör
  • 225 g florsocker
  • 1 ägg

Rör ihop smörkrämen och bred ut över den kalla kakan. Om kakan inte är kall blir det knas av alltihopa.

Chokladöverdrag:
  • 200 g mörk kvalitetschoklad (jag tog lindths 70%)
  • 3 msk matolja

Smält choklad och olja tillsammans. Låt svalna (även här väldigt viktigt att det är kallt och inte ljummet). Bred ut över smörkrämen. Skär i lagomt stora bitar. Jag lät sedan kakan stå i kylen för att chokladen skulle stelna ordentligt.

Lakrits- och halloncoupe

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:34:05 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer

 
 
Jag hade aldrig tidigare testat kesella citrus, och i ärlighetens namn är jag lite skeptisk mot smaksatta kesellor. Den här var väldigt väldigt god, och tillsammans med hallon och turkisk peppar blev det en perfekt syrlig efterrätt. Receptet hittade jag i Buffé!

Lakrits- och halloncoupe
  • 2 dl grädde
  • 2 ½ dl kesella citrus
  • 4 dl färska hallon
  • 4 msk krossad turkisk peppar
  • 2 dl krossade maränger
  • mynta

Vispa grädde och blanda ner kesella. Varva kesella-grädden med hallon, krossad turkisk peppar och krossade maränger i fyra skålar. Garnera med lite mynta

Chokladbollar

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:29:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer

 

Visst tycker man alltid att chokladbollarna på café är mycket godare än receptet man enträget försöker med hemma? Inte nog med att dom är tre gånger så stor, dom är perfekt runda, krämiga och inte alls så där gryniga som jag tycker att dom blir när jag gör dom själv. Nu däremot har jag mixtrat lite, funnit ett recept som gjorde att jag åt 4 (!!) chokladbollar på en enda gång..

Mina bollar blev verkligen inte runda, och heller inte tre gånger så stor - men sanningen är att dom är lika goda som på café!


Krämiga chokladbollar

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn (helst inte fiberhavregryn...)
  • 2 msk kallt starkt kaffe
  • Pärlsocker (eller strössel om du vill ha det lite festligare..) att rulla bollarna i.

 

Vispa smör och socker krämigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker kakao och havregryn och fortsätt att vispa.

Häll ner kaffet och vispa tills smeten är kladdig.

Rulla till bollar, rulla i pärlsocker och ställ i kylen för att stelna.

Äppelchips

Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:40:00 | I kategori: Nyttiga snacks | 0 kommentarer

 
Mamma och pappa har ett helt fantastiskt äppelträd, eller två faktiskt. Där får vi palla hur mycket vi vill. Det finns en hel uppsjö med vad man kan göra med äpplen. Däribland äppelchips! Sega, knapriga syrligt söta små chips. Det perfekta snackset för den med för mycket äpplen!
 
Äppelchips
  • 4 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • 1 citron
  • ev. kanel och kardemumma

Koka upp socker och vatten.
Pressa sedan i citronen .
Skiva äpplena tunt, ju tjockare desto segare - ja ni förstår.
Lägg ner äpplena och låt dra i ca 30 min.
Sätt ugnen på 50 c.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper (om ni vill smaksätta äpplena med kanel och kardemumma - pudra över det nu!) och torka i ugnen ca 4 timmar.
Mina tog ca 5 timmar - men då blev dom knapriga!

Chokladkaka deluxe

Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:38:00 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer

 

En chokladkaka utöver det vanliga som jag blev förälskad i när min svåger bakade den. Kladdig, mastig och alldeles underbar. Den är dessutom helt glutenfri! Här kommer därför en hyllning till min svåger!
 
Chokladkaka deluxe
  • 250 g mörk choklad
  • 1,25 dl mycket starkt kaffe
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 krm salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen över vattenbad (kokande vatten) tillsammans med kaffet.
Rör sedan ner bitar av smöret omvartannat med strösockret. Smöret ska hinna smälta innan du häller ner sockret och vise versa.
Vispa äggen och rör ner tillsammans med saltet.
Smöra och bröa (ta potatismjöl om den ska serveras till en glutenallergiker) en springform.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
Låt kallna (gärna i kylskåp) innan du serverar. Serveras med fördel med en klick grädde.

Lakrits, citron och hallon

Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:36:01 | I kategori: Desserter | 1 kommentarer

 
Jag hade aldrig tidigare testat kesella citrus, och i ärlighetens namn är jag lite skeptisk mot smaksatta kesellor. Den här var väldigt väldigt god, och tillsammans med hallon och turkisk peppar blev det en perfekt syrlig efterrätt. Receptet hittade jag i Buffé!
 
Lakrits- och halloncoupe
  • 2 dl grädde
  • 2 ½ dl kesella citrus
  • 4 dl färska hallon
  • 4 msk krossad turkisk peppar
  • 2 dl krossade maränger
  • mynta

Vispa grädde och blanda ner kesella. Varva kesella-grädden med hallon, krossad turkisk peppar och krossade maränger i fyra skålar. Garnera med lite mynta!

Avocadosoppa

Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:32:00 | I kategori: Kött | 0 kommentarer

 
Avocado är generellt sett väldigt svårt att hitta den här årstiden, tycker jag. För nån vecka sedan hade jag dock några mogna, fina avocadosar hemma och hipp som happ var det lunch som stod på schemat. Det här receptet passar perfekt som förätt för fyra eller lunch till två (som kanske inte äter sådär supermycket).. Den går att äta kallt en varm sommardag eller värma på den när man känner för det - dessutom tar den ingen tid att slänga ihop!
 
Avocadosoppa toppad med krispig bacon och creme fraiche
  • 2 mogna avocado
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk samba oelek
  • 2 msk citronsaft
  • ½ kycklingbuljongtärning
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • salt
  • peppar
  • citron, bröd och creme fraiche till servering

Kärna ut och hacka eller mosa avocadon. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer. Om du tycker att soppan är för tjock - tillsätt mer vatten. Vill du ha soppan varm värmer du den på spisen en stund, annars är det bara att knapersteka bacon och servera!

Oreo-kaffe Brownies

Publicerat: 2012-07-22 Kl: 21:30:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer

 
Ibland kan man bli sådär obotligt chokladsugen, när ingenting annat än just choklad stillar ens sockerbegär. Känner ni igen er? Att jag dessutom är bak-freak gjorde inte saken lättare när jag sprang över ett recept på oreo-kaffe-brownies hos bloggerskan Hovkonditorn.Jag föredrar när brownies inte rinner när man skär dom, så enligt mig ska man grädda dom lite längre. Dom blev väldigt väl mottagna hos min sambos kusiner, där vi spenderade helgen.
 
Oreo-kaffe Brownies
  • 220 g smör
  • 300 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 msk snabbkaffe
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl mjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 5 dl hackad oreo (ca 1,5 paket)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en ugnsäker form, ca 20x20. Smält smör och choklad, antingen i micron eller i en kastrull på spisen. Låt svalna lite.Vispa under tiden ihop ägg, socker, snabbkaffe och vaniljsocker i en bunke. Blanda ner den smälta smör-chokladen i äggsmeten. Låt svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör sedan ner detta i chokladsmeten. Rör till sist ner den hackade oreon. Häll smeten i den mjölade formen och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna, skär i rutor och förvara i kylskåp!