Lingonmarmelad

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:15:00 | I kategori: Såser/röror

 
Hösten är lagringens årstid. Tidigare i mitt liv har jag aldrig förstått varför det ska vara så fantastiskt att plocka svamp och bär. I år är det helt annorlunda. Känslan av att ha plockat frysen full är helt enorm! Även om jag inte plockade dessa lingon själv, så är de inte köpta. Fantastiska Lena plockade (och rensade!!) fyra liter åt mig, bara sådär huxflux. Jag är helt klart bortskämd!

Jag har faktiskt aldrig gjort marmelad själv. Men jag kan med säkerhet säga att det inte var sista gången. Det är ju supergott, och jag ser redan fram emot när nybakta scones, fin ost och vitt vin står på bordet tillsammans med den.
 
Lingonmarmelad med kanel och citron
  • 7 dl lingon
  • 1½ dl ljust muscovadosocker (mörkt om du vill ha en lite bittrare smak)
  • 1 kanelstång
  • 50 g smör
  • 1 citron - skalet och saften
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 dl socker

Koka lingon, muscovadosocker,kanelstång smör och citron (rivet skal och saften) i några minuter tills lingonen blivit mjuka.
Sila ifrån, men spara, lingonen.
Släng kanelstången.
Koka sedan saften i 10-15 minuter tills den blivit lite tjockare.
Tillsätt då 1 dl strösocker och koka i några minuter till.
Dra bort från värmen och tillsätt äkta vaniljpulver.
Rör sedan ner lingonen och häll upp på väl rengjorda, varma burkar.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback