Moussetårta

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:27:29 | I kategori: Desserter

 
Här kommer ett recept som till synes är väldigt avancerat. Det tar förstås ganska lång tid, men i övrigt är den inte alls svår att slänga ihop och den kommer garanterat bli populär! Den sega browniebotten tillsammans med syrlig och söt mousse gör den här tårtan helt oemotståndlig!

Browniebotten
  • 110 g smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 st ägg
  • 1½ dl mjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl kako

Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspappet i botten på en springform ca 24-26 cm.
Smält smöret.
Vispa smör, socker och sirap tills det blandats ordentligt.
Tillsätt äggen under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en separat bunke.
Rör sedan ner det i äggblandningen.
Bred ut smeten i en formen med bakplåtspapper.
Grädda i 22 min och låt sedan svalna i kylskåp.

Svartvinbärsmousse
  • 250 g svarta vinbär
  • 0,5-1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g färskost
  • 5 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
 
Koka vinbären tills de mjuknar, 5-10 minuter.
Passera genom en sil.
Blötlägg gelatinbladen.
Blanda en del av vinbärsmoset med socker efter smak, vaniljsocker och färskost.
Smält gelatinbladen i resten av vinbärsmoset och blanda ner i bär-färskostblandingen.
Vispa grädden och blanda ner också den. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
Vit chokladmousse
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 2 st äggulor
  • 2 st gelatinblad

Vispa grädden.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Smält gelatinet i 1 msk vatten i en liten kastrull.
Smält den vita chokladen i vattenbad (en skål över kokande vatten).
Vispa äggulorna, rör ner gelatinet och sen den vita chokladen.
Tillsätt en liten klick utav grädden och rör till en jämn smet
Vänd försiktigt ner resten utav grädden.
Bred ut över svartvinbärsmoussen och låt stelna.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback