Lyxkaka

Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:52:00 | I kategori: Bullar och bakverk

 
Lyxkaka är någonting utöver det vanliga. Det är en saftig chokladbotten, en len smörkräm och krispigt chokladtäcke. Första gången jag gjorde denna frös jag in den - big misstake. Den åts upp fortare än den hann frysa. En riktigt lyxig kaka att ställa fram på kakfatet. Går förresten utmärkt att frysa! 
 
Lyxkaka
 
Botten:
  • 4,5 dl strösocker
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 225 g smält smör
  • 2,5 dl vatten
  • 3 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp smör och vatten tillsammans, häll sedan det över den torra blandningen. Tillsätt äggen och vispa ihop smeten. Grädda i en långpanna i ca 20 min på 175 C. Låt sedan kakan svalna helt.

Smörkräm:
  • 225 g mjukt smör
  • 225 g florsocker
  • 1 ägg

Rör ihop smörkrämen och bred ut över den kalla kakan. Om kakan inte är kall blir det knas av alltihopa.

Chokladöverdrag:
  • 200 g mörk kvalitetschoklad (jag tog lindths 70%)
  • 3 msk matolja

Smält choklad och olja tillsammans. Låt svalna (även här väldigt viktigt att det är kallt och inte ljummet). Bred ut över smörkrämen. Skär i lagomt stora bitar. Jag lät sedan kakan stå i kylen för att chokladen skulle stelna ordentligt.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback