Lyxkaka
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 14:52:00 | I kategori: Bullar och bakverk
Lyxkaka är någonting utöver det vanliga. Det är en saftig chokladbotten, en len smörkräm och krispigt chokladtäcke. Första gången jag gjorde denna frös jag in den - big misstake. Den åts upp fortare än den hann frysa. En riktigt lyxig kaka att ställa fram på kakfatet. Går förresten utmärkt att frysa!
Lyxkaka
Botten:
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp smör och vatten tillsammans, häll sedan det över den torra blandningen. Tillsätt äggen och vispa ihop smeten. Grädda i en långpanna i ca 20 min på 175 C. Låt sedan kakan svalna helt.
Smörkräm:
Rör ihop smörkrämen och bred ut över den kalla kakan. Om kakan inte är kall blir det knas av alltihopa.
Chokladöverdrag:
Smält choklad och olja tillsammans. Låt svalna (även här väldigt viktigt att det är kallt och inte ljummet). Bred ut över smörkrämen. Skär i lagomt stora bitar. Jag lät sedan kakan stå i kylen för att chokladen skulle stelna ordentligt.
- 4,5 dl strösocker
- 3,75 dl vetemjöl
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 225 g smält smör
- 2,5 dl vatten
- 3 ägg
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Koka upp smör och vatten tillsammans, häll sedan det över den torra blandningen. Tillsätt äggen och vispa ihop smeten. Grädda i en långpanna i ca 20 min på 175 C. Låt sedan kakan svalna helt.
Smörkräm:
- 225 g mjukt smör
- 225 g florsocker
- 1 ägg
Rör ihop smörkrämen och bred ut över den kalla kakan. Om kakan inte är kall blir det knas av alltihopa.
Chokladöverdrag:
- 200 g mörk kvalitetschoklad (jag tog lindths 70%)
- 3 msk matolja
Smält choklad och olja tillsammans. Låt svalna (även här väldigt viktigt att det är kallt och inte ljummet). Bred ut över smörkrämen. Skär i lagomt stora bitar. Jag lät sedan kakan stå i kylen för att chokladen skulle stelna ordentligt.
Kommentarer
Trackback