Rabarbersaft

Publicerat: 2012-07-26 Kl: 15:01:00 | I kategori: Drickbart

 
Jag har aldrig tidigare testat att göra rabarbersaft, och jag måste erkänna att det var en riktig hit. Väldigt tydlig smak av själva rabarbern, och inte sådär söt och sliskig som en del safter är (nog för att sött och sliskigt är lite utav mitt signum..).

Ca 1½ liter färdig rabarbersaft

  • ca 4 liter rabarber
  • 1 liter vatten
  • 7,5 dl socker (5 dl per avrunnen liter saft)
  • 2 krm natriumbensoat

Skölj och skär rabarbern i bitar. Du behöver inte skala den, den får en finare rödfärg med skal.
Stoppa all rabarber i en stor kastrull.
Häll över vatten och låt koka upp.
Låt koka under lock tills rabarbern är mjuk, det tar ca 30 minuter.
Häll upp massan i en silduk (om du inte har det går det lika bra med en sil) och låt rinna av i ca 30 minuter. Pressa inte ur sista saften, då kan den bli grumlig.

Mät upp saften och häll den i en ren kastrull.
Tillsätt sockret och låt saften koka upp.
Tag av 1 dl saft och rör ut natriumbensoatet i, häll sedan tillbaka det i saften.
Häll upp i varma, väl rengjorda flaskor. Förvara sedan svalt och mörkt.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback