Blåbärspannacotta
Publicerat: 2012-08-28 Kl: 17:43:00 | I kategori: Desserter | 9 kommentarer
Ofta när jag står på morgonen och har erbjudit mig att göra efterrätt till kvällens middag får jag idétorka. Händer det er? Att ni, trots att ni har hundra saker ni vill baka, ändå inte kommer på EN ENDA SAK att laga. Händer mig rätt ofta.
I somras (ja, man får säga somras när det i morse var frost när jag vaknade. I augusti, vilken bedrövelse..) önskade min sambo en pannacotta till efterrätt.. "åh, tror du man kan göra blåbärspannacotta?" sa han sen. Det borde väl egentligen inte vara nån hjärnkirurgi att fixa, tänkte jag och började exprimentera. Resultatet gjorde blåbären till skogens guld, det vill jag bara säga. Blåbärens rolls-roys, om man säger så.
När vi sen blev erbjudna att bidra med en efterrätt på ett bröllop var valet givet. Blåbärspannacotta!
Blåbärspannacotta
För 5 portioner
- 5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång
- 3/4 dl strösocker
- 300 g blåbär
- 2 ½ st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Lägg blåbären i en kastrull tillsammans med grädde och socker.
Dela vaniljstången, skrapa ner fröna i grädd-blandningen och lägg sedan också ner själva stången.
Låt blandningen koka upp och sedan sjuda på lite svagare värme i ca 10 minuter.
Försök att mosa blåbären under tiden det kokar.
Sila sedan blandningen i en finmaskig sil. (Blåbären som silas bort ska inte användas i pannacottan, men kan med fördel användas som sylt i morgondagens fil!)
Krama ur gelatinbladen och låt dessa smälta i den varma blåbärsgrädden. Rör runt medans bladen smälter.
Fördela i 5 glas och låt stå kallt i minst tre timmar, eller tills pannacottan stelnat.
Hallonsoppa med blåbärsmousse
Publicerat: 2012-08-26 Kl: 08:50:46 | I kategori: Desserter | 13 kommentarer
I sommar har det visat sig att jag är en riktig samlare. Det är en sån tillfredsställande känsla att se frysen fyllas med alla sommarens goda bär med mera.
Här hemma har vi en stor frys (tack gode gud). Och jag har ett stort fack med blåbär, ett litet fack med hallon och har precis börjat fylla ett litet fack med kantareller. Jag får lite panik när jag tänker på att blåbär och hallonsäsongen snart är slut och det jag då plockat är det som finns. Vet ni vad jag blir då? Dum-snål. Tycker att det är onödigt att Marcus ska göra nyttiga havredrinkar med mina surt fördärvade blåbär. Trots att vi har 7 kg. Det borde ju användas till nåt gott!
I alla fall. På sommaren har vi näst intill obegränsad tillgång på både hallon, blåbär och smultron. Min svärmor brukar säga att hon "går ut i skogen och hämtar kantareller till en sås". Och det gör hon. På 20 minuter är hon tillbaka med svamp till en sås. Underbart.
Därför fick min sista efterrätt på sommarstället bli en blandning av hallon och blåbär. I det här recptet måste en del saker beaktas. Har man köpt frysta hallon bör man dubbla mängden socker. Jo, ni hörde rätt. Det är nämligen så att färska hallon är precis det sötaste som finns. Och godaste. Gör därför bara som jag säger.
Jag presenterar här för er;
Hallonsoppa med blåbärsmousse
För 4 personer
- 2 dl blåbär
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk florsocker
- 1 st gelatinblad
- 5 dl hallon
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- 1 msk maizena
Basilikablad
Blåbärsmoussen:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa ihop grädde och florsocker.
Mixa sönder blåbären i en matberedare eller med stavmixer.
Värm en del av blåbärsmoset med gelatinbladet i en panna. Gelatinbladet ska smälta helt.
Rör ner detta i resten av blåbärsmoset.
Vänd försiktigt ner sockergrädden så att det blandas ordentligt.
Plasta in och ställ i kylen.
Hallonsoppan:
Rör hallon med socker och vatten så att allt socker löser sig.
Passera genom en finmaskig sil.
Värm ca en tredjedel av hallonsaften och red med ca 1 msk maizena.
Rör ner resten av hallonsaften och ställ kallt för att svalna.
Ny blogg, min sommar och en liten utlottning.
Publicerat: 2012-08-25 Kl: 10:00:00 | I kategori: | 12 kommentarer
Jag har haft en helt underbar sommar! I två hela månader hade vi förmånen att vara i Stockholm och bara softa, äta gott och (trumvirvlar) HA SOVMORGON.
Mina svärföräldrar har morgon efter morgon klivit upp med vårat lilla vilddjur. Det mina vänner, det är lyx på absolut högsta nivå. Att vi därtill har fått äta nyplockade blåbär och hallon till varje frukost, äta efterrätter varje kväll och spela spel halva nätterna har gjort den här sommaren till en tiopoängare!
Jag har, utöver allt det här underbara, blivit moster till en fantastisk liten pojke, Isaac. Han är alldeles bedårande och mosters lillhjärta! Sen, två veckor efter det blev jag faster till ytterligare en liten knodd. En mysis med tjockt mörkt hår och kan eventuellt vara världens sötaste lillebror. William, heter han.
Så, ni kanske förstår att jag haft väldigt fullt upp hela sommaren ;-) Snusa på bäbis, äta god mat och sova sovmornar tar på krafterna.
Vet ni vad vi gör? Vi tar nya krafttag!
Jag rensade förrådet häromdagen och fann till min stora förvåning ett rosa våningsfat från lagerhaus. Oöppnat och oanvänt. Jag tänkte såhär. Om ni vill, kan vi ha en liten utlottning så här med min nya blogg och allt. Det blir väl kul?
Jag personligen behöver lite bakinspiration. Vi gör så att ni skriver och tipsar mig om vad jag borde baka/laga, vad som helst. Så är ni med i utlottningen.
- Vill ni ha ytterligare en lott kan ni gå med i facebookgruppen (länk finns här till vänster).
- En lott till får ni om ni länkar till min tävling via facebook eller er blogg!
Skriv hur många lotter ni tar!
Men allt ni alltså behöver göra är att tipsa mig om nåt att baka eller laga! Tävlingen pågår t.o.m. lördag 8 september och jag presenterar vinnaren under helgen!
Köttfärslimpa
Publicerat: 2012-08-22 Kl: 18:37:00 | I kategori: Kött | 2 kommentarer

Alltså, hörrni. Köttfärslimpa låter ju verkligen inte som någon höjdare direkt. Bakgrunden till att jag gjorde den här första gången är egentligen bara att jag ville samla vuxenpoäng. Finns det någonting mer vuxet än att servera köttfärslimpa med gräddsås och kokt potatis? Jag tror inte det. Att det sedan var så förbaskat gott att jag kommer göra det igen och igen och igen tyder ju bara på att jag faktiskt beträtt det heliga livet som vuxen.
Det här receptet låter som ett helt eftermiddagsjobb. Det är det inte. Håll lite koll och var en god kock så brukar det mesta lösa sig. Och le. Om du alltid ler tror ingen att det gått fel!
Köttfärslimpor
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 1 ägg
- 0,5 dl ströbröd
- 0,75 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 1,25 tsk salt
- 0,5 tsk vitpeppar
- 25 g smör
- 1 tsk soya
Sätt ugnen på 200 c.
Blanda ströbröd, mjölk, grädde, salt och vitpeppar i en skål.
Knäck över äggen och rör runt.
Låt blandningen stå ett par minuter och dra.
Finhacka löken och rör ner i ströbrödsblandningen.
Rör sedan ner köttfärsen och blanda väl.
Forma smeten till en limpa.
Smörj en ugnssäker form med hälften av smöret och lägg sedan ner köttfärslimpan.
Smält resten av smöret och blanda ner soyan.
Pensla sedan limporna med smörblandningen.
Grädda i ca 40 minuter.
Gräddsås
- 50 g smör
- 0,25 dl vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl sky från köttfärslimporna
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk soya
Smält smöret och vispa ner vetemjölet. Se till att inga klumpar bildas.
Rör ner vispgrädde, salt, vitpeppar, socker och soya.
Låt sjuda en stund tills den tjocknat.
Dra sedan åt sidan.
När köttfärslimporna är klara i ugnen används skyn som bildats.
Rör ner detta i såsen.
Bärsmoothie
Publicerat: 2012-08-22 Kl: 18:22:00 | I kategori: Drickbart | 4 kommentarer
Att äta smoothie till frukost känns ju alltid så lyxigt, tycker jag. I själva verket är det ju faktiskt det man har på frukostbordet, fast ihopmixat. Juice, yoghurt, bär och kanske lite frön.
I vilket fall blir jag alltid så imponerad över hur många sätt det finns att göra smoothie. Precis som köttfärssås! Jag kommer ihåg när jag var liten och allt man drömde om var "ljus köttfärssås". Så här i efterhand har jag ju insett att det jag och mina syskon blev serverade var rena hälsokosten jämfört med den ljusa köttfärssåsen till bredden fylld med grädde.
Den här smoothien slänger du i alla fall ihop i ett kick, hur lätt som helst!
Bärsmoothie (1 stort glas eller 2 normalstora)
- 100 g kesella
- 2 dl blandade frysta bär (björnbär,blåbär,hallon,vinbär)
- ½ dl hallon proteinpulver
- 2 dl osockrad juice
Mix and pour!
Filbröd
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 15:09:00 | I kategori: Bröd | 0 kommentarer
Här får ni ett superenkelt recept som även den sämsta brödbakare (jag) klarar av. Det går egentligen att stoppa i lite vad som helst - torkad frukt eller andra fröer. Från och med nu ska jag bli bättre på att baka bröd!
Filbröd
- 5 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl rågsikt
- 4 tsk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl krossade linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl psylliumfrön
- 2 dl mörk sirap
- 1 l filmjölk 3%
- ½ dl rapsolja
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa två avlånga brödformar.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Häll sedan i sirap, filmjölk och olja och rör om till en smet.
Smeten kommer att vara ganska rinnig - därav den långa gräddnings tiden.
Häll smeten i formarna och grädda i ca 1 timme och 40 minuter.
När brödet fått den färg ni vill att brödet ska ha - täck över med folie och fortsätt att grädda tiden ut.
Lasagne
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 15:04:00 | I kategori: Kött | 1 kommentarer
Lasagne är helt perfekt för den som har stor frys och vill ha många matlådor. Kanske den absolut bästa rätten att laga en dag i förväg - så att den får stå till sig lite. Här har jag lagat en helt magisk lasagne, som blev uppskattad av både mor, far och sambo.
Lasagne
- 500 g köttfärs
- 150 g rimmat sidfläsk
- 300 g champinjoner
- 2 gula lökar
- 1 sharlottenlök
- 3-4 vitlöksklyftor
- 300 ml passerade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 oxbuljongtärning (utrörd i en kopp hett vatten)
- salt
- peppar
- basilika
Bechamelsås
- 70 g smör
- 70 g mjöl
- 1 l mjölk
- 2-3 lagerblad
- nejlika
- kumminfrö
- vitpepparkorn
- muskot
- 500 g ost till översta lagret
Köttfärsen
Skiva sidfläsket och stek hårt tillsammans med köttfärsen.
Lägg över i en kastrull.
Hacka champinjonerna och stek ur allt vatten, det brukar ta en liten stund.
Hacka under tiden lök och vitlök.
När champinjonerna börjar bli knapriga, släng i vitlök och lök.
Stek tills löken har mjuknat - innan den fått färg!
Lägg ner i kastrullen tillsammans med köttfärsen.
Rör sedan ner tomater, vinäger oxbuljong, salt, peppar och basilika.
Låt alltsammans koka i minst en timme.
Bechamelsås
Fräs mjölet i smöret.
Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
Låt koka i minst 5 minuter och fortsätt att röra.
Smaksätt med muskot, vitpeppar, kumminfrö nejlika och lagerblad efter smak.
Låt dra några minuter och montera sedan lasagnen.
Fröbröd
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 14:58:00 | I kategori: Bröd | 0 kommentarer
Ett farligt gott knäckebröd, eller egentligen fröbröd, för något vetemjöl finns inte att finna i detta knäcket! Det smakar nästan popcorn och trots att det är så tunt mättar det sjukt mycket. Man kan äta det som det är, med smör och salt, eller varför inte med ost och marmelad? Yummie!
Fröbröd
- 2 ägg
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl svarta sesamfrön
- ½ dl krossade linfrön
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa upp äggen lätt.
Rör ner alla frön och bred ut över en bakplåtspapper klädd plåt. Smeten ska vara rätt så tunn!
Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen. Ta ut och bryt i bitar när den kallnat!
Polkagrisfudge
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 14:53:00 | I kategori: Godis | 0 kommentarer
Egentligen är ju fudge en äkta jul-godis. Med det sagt behöver det inte betyda att den inte går att äta året om. Den här polkagrisfudgen är näst intill oemotståndlig, och jag gör den gärna mer än en gång om året.
Polkagrisfudge
- 50 g smör
- 1 dl ljus sirap
- 3 dl socker
- 3 dl grädde
- 50 g mörk choklad
- ca 20 polkagrisgodisar
Koka smör, sirap, socker och grädde i en stor kastrull tills fudgen klarar ett kulprov (droppa ner en tesked smet i ett glas med kallt vatten, när du kan forma till en kula är fudgen klar).
Krossa under tiden polkagrisarna i en mortel och finhacka chokladen.
Ta av smeten från värmen och rör ner choklad och polkagrisarna.
Häll ut på ett bakplåtspapper och låt stelna något innan du skär i rutor.
Chokladsnittar
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 14:49:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
Fantastiskt goda chokladsnittar som är gjorda i en handvändning. Jag slängde till exempel ihop mina klockan tio på kvällen :) Äts med fördel nybakta till ett glas mjölk. Våra fick sorgligt nog vänta några dagar, för att sedan ätas upp på Theos kalas.
Chokladsnittar
- 200 g smör
- 2,5 dl socker
- 1 msk sirap
- 3 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alltsammans för hand i en bunke tills allting blivit en fast deg.
Dela i tre delar och rulla till tre stycken rullar.
Lägg på en plåt och tryck lätt på rullarna.
Pensla med uppvispat ägg och strö sedan på pärlsocker.
Grädda i 13-15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna lite och skär sedan kakorna med en vass kniv.
Rabarber och jordgubbsknyte
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 14:42:59 | I kategori: Desserter | 0 kommentarer
Är jag den enda som tycker att en måltid är ofullständig om inte efterrätt serveras? När jag först träffade min pojkvän och hans familj trodde jag i alla fall det! Dem är verkligen inga efterrättsmänniskor och jag blev helt chockad - kan man motstå efterrätt?!
Efter den här sommaren har jag i alla fall fått min svägerska på fall. Vi har ätit efterrätt varenda dag hela sommaren och det är först nu jag inser att jag måste ta tag i mitt tränande :-)
Efterrätter behöver ju som bekant inte alltid vara söta sliskiga saker, utan kan också vara en sån simpel sak som frukt i foliepaket. Perfekt att avsluta en grillmiddag med, eftersom paketen kan tillagas på eftervärmen på grillen.
6 knyten
- 1 liter jordgubbar
- 4-5 stjälkar rabarber
- råsocker
- kardemumma
- ugnsfolie
Riv folie i 6 ganska stora bitar (det ska räcka för att stänga runt frukten).
Skär rabarber och jordgubbar i lämplig storlek. Fördela på de 6 foliebitarna.
Strö över socker och kardemumma efter smak. Grilla i ca 15 min på eftervärme av grillen, eller i 200
grader i ugnen. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Powerbar
Publicerat: 2012-08-12 Kl: 14:35:00 | I kategori: Nyttiga snacks | 1 kommentarer
Har man en tränande pojkvän är inte sliskiga efterrätter alltid så uppskattat.
Därför fick jag för mig att prova att baka energibars, eller powerbars som en del kallar dem. Det vart helt klart en hit - och går att variera i massor!
Energibar/Powerbar
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl sötmandel
- ½ dl sesamfrön
- ½ dl pumpakärnor
- ½ dl krossade linfrön
- ½ dl solroskärnor
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1½ msk honung
- 2 st äggvitor
- 50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 150 grader.
Har ni en matberedare - stoppa i allt utom chokladen och mixa till en röra.
Har ni en mixer - hacka nötterna grovt och stoppa sedan ner allt utom chokladen i mixern och mixa.
Bred ut på ett bakplåtspapper, ungefär 1 cm tjockt.
Grädda i 15 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna.
Smält under tiden chokladen över vattenbad.
Låt chokladen svalna och bred sedan ut över kakan.
Skär i bitar och paketera i folie. Förvaras i kylen!
För er som är träningsintresserad och vill
veta energivärde:
Per portion (en sats delat i 12
delar)
Energi kcal: 180
Protein: 5g
Kolhydrater:
13g
Fett: 11g