Hallonsoppa med blåbärsmousse

Publicerat: 2012-08-26 Kl: 08:50:46 | I kategori: Desserter

I sommar har det visat sig att jag är en riktig samlare. Det är en sån tillfredsställande känsla att se frysen fyllas med alla sommarens goda bär med mera.
Här hemma har vi en stor frys (tack gode gud). Och jag har ett stort fack med blåbär, ett litet fack med hallon och har precis börjat fylla ett litet fack med kantareller. Jag får lite panik när jag tänker på att blåbär och hallonsäsongen snart är slut och det jag då plockat är det som finns. Vet ni vad jag blir då? Dum-snål. Tycker att det är onödigt att Marcus ska göra nyttiga havredrinkar med mina surt fördärvade blåbär. Trots att vi har 7 kg. Det borde ju användas till nåt gott!
 
I alla fall. På sommaren har vi näst intill obegränsad tillgång på både hallon, blåbär och smultron. Min svärmor brukar säga att hon "går ut i skogen och hämtar kantareller till en sås". Och det gör hon. På 20 minuter är hon tillbaka med svamp till en sås. Underbart.
 
Därför fick min sista efterrätt på sommarstället bli en blandning av hallon och blåbär. I det här recptet måste en del saker beaktas. Har man köpt frysta hallon bör man dubbla mängden socker. Jo, ni hörde rätt. Det är nämligen så att färska hallon är precis det sötaste som finns. Och godaste. Gör därför bara som jag säger.
 
Jag presenterar här för er;
 
 
Hallonsoppa med blåbärsmousse
För 4 personer
 
  • 2 dl blåbär
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 1 st gelatinblad

  • 5 dl hallon
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk maizena

    Basilikablad
 
Blåbärsmoussen:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa ihop grädde och florsocker.
Mixa sönder blåbären i en matberedare eller med stavmixer.
Värm en del av blåbärsmoset med gelatinbladet i en panna. Gelatinbladet ska smälta helt.
Rör ner detta i resten av blåbärsmoset.
Vänd försiktigt ner sockergrädden så att det blandas ordentligt.
Plasta in och ställ i kylen.
 
Hallonsoppan:
Rör hallon med socker och vatten så att allt socker löser sig.
Passera genom en finmaskig sil.
Värm ca en tredjedel av hallonsaften och red med ca 1 msk maizena.
Rör ner resten av hallonsaften och ställ kallt för att svalna.
 
Kommentarer
Postat av: Victorias fotovärld

Men så gott! Man borde verkligen passa på att njuta av naturens skafferi såhär på sommaren!

Sv: Tusen tack, vad glad jag blir!

2012-08-26 @ 10:27:19
URL: http://victoriarennerstahl.blogg.se/
Postat av: Marran

åh vad gott det låter :)

2012-08-26 @ 10:41:35
URL: http://www.marilens.blogg.se
Postat av: Victorias fotovärld

Åh, tack igen! Jag blir verkligen glad av att höra det! Jag gillar din blogg också, gud så mycket fint och gott du verkar göra!

2012-08-26 @ 11:27:14
URL: http://victoriarennerstahl.blogg.se/
Postat av: Frida-Fantastiskamamman

Jag är ingen samlare alls utan får av min snälla svärmor....så min frys är full också men jag kan inte ta åt mig äran...

Kram

Svar: Haha! Inte heller dumt! ;)
doppanu.blogg.se

2012-08-26 @ 12:49:19
URL: http://fantastiskamamman.se
Postat av: Anonym

Så mycket gott det fanns här på din blogg!

Svar: Så bra att du tycker det :)
doppanu.blogg.se

2012-08-26 @ 12:58:45
Postat av: MADDISENJ

mums vad gott!

2012-08-26 @ 14:08:52
URL: http://maddisenj.se
Postat av: Petra

Hej hej!
Kul att hitta in här. Tack för att du kommenterat inne hos mig.
ja alltid lättare att lämna när dom e glada =)

Så fin blogg! Hit kommer jag återvända helt klart.
Så gott de ser ut.

Svar: Vad kul att du trivdes här inne, mycket välkommen tillbaka :)
doppanu.blogg.se

2012-08-26 @ 21:11:25
URL: http://zupermamman.blogg.se
Postat av: kaffehörnan

Vad gottigt detta är

Svar: Helt klart! :)
doppanu.blogg.se

2012-08-27 @ 00:19:52
URL: http://www.kaffehornan.se
Postat av: Cissi - mamma till Emma och smurfen i magen

Vilken lyx med ett sånt natur-skafferi! Älskar också att samla/bunkra bär och svamp. Så här års, varje år, förbannar jag att vi har så liten frys.. ;)

Svar: Ja, jag kommer aldrig mer acceptera en liten frys ;)
doppanu.blogg.se

2012-08-27 @ 09:19:52
URL: http://nastanperfekt.blogg.se
Postat av: Mamma till William och Wilma

Ser ritkgit gott ut..kram

2012-08-27 @ 10:03:47
URL: http://blondis81.blogg.se
Postat av: Marran

ååh du verkar vara så duktig på att baka! Hur länge har du haft det som intresse?

SV:
Tack, ja han är en riktig goding :)

Svar: Tack, vad du är snäll! Jag började egentligen baka när jag fick min son, som är två år nu i september. Så det är väl så länge ungefär :)
doppanu.blogg.se

2012-08-27 @ 13:27:42
URL: http://www.marilens.blogg.se
Postat av: Fani

åh så gott det lät och såg ut :)

Svar: Det var en riktig höjdare faktiskt!
doppanu.blogg.se

2012-08-28 @ 01:54:15
URL: http://glikia.blogg.se
Postat av: somsofie - inte ens det svåraste är svårt nog.

åå vad mycket gott, blir helt vattnig i munnen!
riktigt gott ser det ut!

Svar: Haha! Vad roligt :) Du får testa om det är lika gott som det ser ut ;)
doppanu.blogg.se

2012-08-28 @ 14:19:28
URL: http://somsofie.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback