Lemonad

Publicerat: 2012-11-18 Kl: 16:46:00 | I kategori: Drickbart | 0 kommentarer

Mitt i allt kola-pyssel kom jag mig för att flytta över lite inlägg från min förra blogg. Det här var en mycket tidskrävande historia och istället för att skriva helt nya inlägg har jag kopierat några. Det visade sig att vissa utav dom ser helt knäppa ut här men sånt får ni bara leva med. Tills jag orkar göra någonting åt det :)
 
I vilket fall hittade jag ett gammalt recept på lemonad, och gissa om jag blev sugen! Så här mitt på vintern kanske den inte lockar, men med en livlig fantasi satt jag på en sandstrand med en kanna lemonad i handen och stekte. Här kommer receptet:
 
 
Lemonad
(Räcker till ca 2 liter färdig lemonad)
  • 3 dl vatten
  • 10 msk strösocker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 2½ dl citronjuice (från ca 3 citroner)
  • Is
 
Blanda vatten, socker och citronskal i en kastrull och låt koka upp under ständig omrörning.
Låt sedan koka i 5 minuter under fortsatt omrörning.
Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Rör ner citronjuicen.
Häll över i en tillbringare och täck med plastfolie.
Låt stå i kylskåp i minst två timmar.
Fyll en tillbringare med is och häll sedan över syrupen.
Fyll på med antingen vanligt vatten eller kolsyrat.
 

Hallon-lakrits kola

Publicerat: 2012-11-17 Kl: 13:09:00 | I kategori: Godis | 0 kommentarer

Jag har stött på ett mycket angenämt problem. Efter att jag med hela mitt hjärta kokat klart kola, kylt den och sedan skurit den vill jag gärna förpacka den fint. På kardemummakolan snurrade jag in den i cellofan och knöt små små knutar tills händerna blödde. Ja OKEJ. Det blir väl fint och så, men ska man koka knäck tre dagar i veckan känns det inte så roligt. Nu snörde jag istället in kolorna i bakplåtspapper - bläk! Inte så snyggt. Smörgåspapper? Ja, det kanske jag ska testa...
 
Nu till nästan kola-sensation. Har ni förresten hört att man nu för tiden inte ger smakportioner till bäbisarna utan smaksensationer? Fniss! Lite av det som finns på mammans tallrik, helt enkelt.
 
 
Hallon-lakritskola
  • 225 gram hallon
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 3 dl strösocker
  • ½ dl turkisk peppar
Tina hallonen (om de är frysta, förstås) och passera sedan genom en finmaskig sil.
Lägg hallonsaften i en kastrull.
Dela och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Lägg ner dessa i kastrullen, tillsammans med själva stången.
Tillsätt grädde, socker och sirap.
Mortla turkisk peppar medans kolan kokar.
Koka (glöm inte att röra ibland!) till ca 124 grader (eller gör ett kulprov om du inte har någon termometer).
När kolan kokat klart - tillsätt turkisk peppar.
Häll kolan i en bakplåtspapper klädd form, ca 15x20.
Låt stelna och skär sedan kolan i bitar.

Campadre

Publicerat: 2012-11-15 Kl: 14:36:25 | I kategori: | 0 kommentarer

Idag och tre dagar till har Campadre ett erbjudande på redskap och formar till årets julbak. Jag ser det som min skyldighet att informera er om detta. Små söta strutar till knäcken, galler för att låta pralinerna stelna och mycket mer!
Passa på att shoppa dessa saker till kanonpris nu! På den Här länken kommer du rätt!
 

Kardemummakola

Publicerat: 2012-11-15 Kl: 13:08:00 | I kategori: Godis | 0 kommentarer

Jag har syndat.. Eller.. Jag har börjat förbereda julen, visst borde det vara okej? Om jag bara har december på mig kommer jag ju inte hinna prov-baka och sedan dessutom hinna färdig-baka till första advent.. För på första advent är det adventsgröt och adventsfika.
 
I ärlighetens namn köpte jag faktiskt prylar till vår adventsljusstake igår.. Det kändes okej, fast det egentligen är lite tidigt.. Kan jag skylla på att det var rea? För det var det.
 
Okej alla kola-lovers out there - här kommer receptet på kardemummakola. Väl mottaget av mina testkaniner i min sjuksköterske-klass. Smörkola med smak av kardemumma. Inte dumt inte dumt.
 
 
Smörkola med kardemumma
  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk hel kardemumma
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, vispgrädde och sirap och koka till 124 grader (det tar ca 10-15 minuter) eller tills kolan klarar ett kulprov. Rör hela tiden!
Mortla kardemumman.
När kolan kokat klart - tillsätt kardemumma.
Häll upp i en bakplåtspapper klädd form, ca 15x20.
Låt stelna och skär sedan i bitar.

Ljuvlig varmchoklad

Publicerat: 2012-11-10 Kl: 20:00:00 | I kategori: Drickbart | 1 kommentarer

Känner ni, precis som jag, att allt man vill göra är att ta fram sin godistermometer och ställa sig och göra kola, fudge och knäck? Av princip väntar jag till första advent, vilket är min kanske dummaste princip. Men så är det. Pepparkakor, glögg, knäck och kola hör julen till och bör därför ej förtäras innan första advent. Punkt.
 
Andra godsaker däremot. Vaaarm choklad som ryker ur en termos som man tagit med på utflykten, tillsammans med limpmackor med falukorv på. Det här gör ju nästan att man längtar efter sportlov och snödrivor höga som våningshus. Än så länge lyser tyvärr snön med sin frånvaro här, men man kan väl dricka choklad för det? Till en mysfrukost på en vanlig lördag tillexempel. Eller som min far kallar dagen innan fars dag: "Fars afton"...
 
 
Varm choklad
1 kopp
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm mortlad kardemumma
  • 3 rutor lindt 70% choklad
  • 2 tsk socker
  • 1 dl vispgrädde
  • Kanel
 
Värm mjölken het, inte kokande.
Lägg kardemumma, choklad och socker i en kopp.
Vispa grädden hårt.
När mjölken är het - häll den i koppen och rör runt tills chokladen löst sig.
Klicka på grädde och pudra sedan kanel över.
Drick på direkten, och drick upp allt!

Student-kålpudding

Publicerat: 2012-11-10 Kl: 15:20:00 | I kategori: Kött | 0 kommentarer

Jag har precis insett hur mycket tid jag hade när jag var föräldrarledig. Att jag i två år hade förmånen att vara hemma med min underbara son och bara göra roliga saker. Jag gör för visso roliga saker nu också, men tiden räcker liksom inte till till allt. Kan ni också känna så? Om dygnet bara hade två timmar till skulle allt vara så mycket enklare!
 
I ett hushåll där två studerar men också båda är väldigt mån om att äta god mat (äcklig mat är slöseri med tid och pengar, uff!) krävs planering och en livlig fantasi. Varje vecka gör vi fina små matsedlar och sedan storhandlar vi. Jag ska inte sticka under stolen med att vi då och då springer iväg på Coop för att handla någonting när vi blir sugen på någonting speciellt, men annars är vi väldigt duktiga.
 
Någonting som många säger "uuuh, det där fick jag alltid när jag var liten.." åt är någonting jag fastnat för. Att man dessutom kan ta fram en stor sked (slev om man är riktigt hungrig..) och bara vräka i sig utan att behöva trilskas med kniv och gaffel är ett stort plus! Vi räknade ut att hela kalaset kostade 30:- för 4 portioner (vi äter 4 potioner på 2 vuxna och ett barn iofs.. ) och därför kallar jag härligheten för:
 
 
 
Student-kålpudding
4 portioner
  • 600 g vitkål
  • 2 dl vatten
  • 500 nötfärs
  • 1 köttbuljongtärning
  • Salt & peppar
  • ½ dl okokt fullkornsris
  • 1 dl grädde
  • 2 dl frysta lingon
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkålen och koka tillsammans med 2 dl vatten i ca 15 minuter.
Stek under tiden nötfärsen och krydda med salt, peppar och buljongtärning.
När färsen är genomstekt och kålen är mjuk, häll över nötfärsen i vitkålen.
Tillsätt okokt fullkornsris.
Häll på grädde och skjutsa in i ugnen i 40 minuter.
Rör nån gång under tiden så att inte ytan bränns vid.
Servera med frysta lingon - njut!