Hallon-lakrits kola
Publicerat: 2012-11-17 Kl: 13:09:00 | I kategori: GodisJag har stött på ett mycket angenämt problem. Efter att jag med hela mitt hjärta kokat klart kola, kylt den och sedan skurit den vill jag gärna förpacka den fint. På kardemummakolan snurrade jag in den i cellofan och knöt små små knutar tills händerna blödde. Ja OKEJ. Det blir väl fint och så, men ska man koka knäck tre dagar i veckan känns det inte så roligt. Nu snörde jag istället in kolorna i bakplåtspapper - bläk! Inte så snyggt. Smörgåspapper? Ja, det kanske jag ska testa...
Nu till nästan kola-sensation. Har ni förresten hört att man nu för tiden inte ger smakportioner till bäbisarna utan smaksensationer? Fniss! Lite av det som finns på mammans tallrik, helt enkelt.

Hallon-lakritskola
- 225 gram hallon
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sirap
- 3 dl strösocker
- ½ dl turkisk peppar
Tina hallonen (om de är frysta, förstås) och passera sedan genom en finmaskig sil.
Lägg hallonsaften i en kastrull.
Dela och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Lägg ner dessa i kastrullen, tillsammans med själva stången.
Tillsätt grädde, socker och sirap.
Mortla turkisk peppar medans kolan kokar.
Koka (glöm inte att röra ibland!) till ca 124 grader (eller gör ett kulprov om du inte har någon termometer).
När kolan kokat klart - tillsätt turkisk peppar.
Häll kolan i en bakplåtspapper klädd form, ca 15x20.
Låt stelna och skär sedan kolan i bitar.
Kommentarer
Trackback