Kardemummakola
Publicerat: 2012-11-15 Kl: 13:08:00 | I kategori: GodisJag har syndat.. Eller.. Jag har börjat förbereda julen, visst borde det vara okej? Om jag bara har december på mig kommer jag ju inte hinna prov-baka och sedan dessutom hinna färdig-baka till första advent.. För på första advent är det adventsgröt och adventsfika.
I ärlighetens namn köpte jag faktiskt prylar till vår adventsljusstake igår.. Det kändes okej, fast det egentligen är lite tidigt.. Kan jag skylla på att det var rea? För det var det.
Okej alla kola-lovers out there - här kommer receptet på kardemummakola. Väl mottaget av mina testkaniner i min sjuksköterske-klass. Smörkola med smak av kardemumma. Inte dumt inte dumt.

Smörkola med kardemumma
- 100 g smör
- 3 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk hel kardemumma
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, vispgrädde och sirap och koka till 124 grader (det tar ca 10-15 minuter) eller tills kolan klarar ett kulprov. Rör hela tiden!
Mortla kardemumman.
När kolan kokat klart - tillsätt kardemumma.
Häll upp i en bakplåtspapper klädd form, ca 15x20.
Låt stelna och skär sedan i bitar.
Kommentarer
Trackback