Vinnare!
Publicerat: 2012-09-12 Kl: 11:24:13 | I kategori: | 3 kommentarerÄr det någon fler än jag som är fullständigt däckad av denna förbaskade förkylning som går? Jag känner att jag ändå har en ursäkt för att publicera vinnaren av tårtfatet alldeles för sent. Jag har nämligen legat utslagen sedan i söndags, med undantag för att med nöd och näppe har orkat ta mig ner till en föreläsning igår och i måndags. huh..
Jag fick i alla fall in massa härliga tips på olika saker jag tänker baka här framöver i höstmörkret. Och inte är jag den som är den. Jag tänkte att jag delar med mig av alla era härliga tips så att ni kan baka och laga dem med mig!
Erika tipsade om Kantarellsmör - Muuuuums!!
Jennie tyckte att jag skulle laga kyckling med shiitakesvamp - Det låter onekligen intressant!
Jocke ville att jag skulle göra nyttiga chokladbollar - En utan tvekan svår utmaning ;)
Adras påminnde mig om kolapaj, men med creme fraische och röda vinbär - En i mina öron oslagbar kombo!
Emma tyckte att jag skulle göra smörgåstårta - Någonting min far är oslagbar på!
Emmelie introducerade mig för baklava - Låter det inte väldigt mystiskt? :)
Ingrig påminde mig om köttgryta - Det åkte upp på veckans matsedel!
Marie berättade om sin favorit, tusenbladstårta - Ännu en sak jag aldrig testat!
Nina gav mig recept på cookies - Som jag inte kunde hålla mig från att baka!
Simones favorit regnbågstårta - Är precis som hon säger, både vacker och gott!
Och efter ihopräknande av lotter och sammanställning av era härliga tips blev vinnaren av det finfina tårtfatet...*trumvirvlar*:
NINA!
Hör av dig till mig med din adress så kommer fatet på posten!
Vit choklad och havrecookies
Publicerat: 2012-09-07 Kl: 09:34:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 4 kommentarerJust nu är jag helt uppslukad över att försöka hitta en tv bänk till vårt vardagsrum. Och en matta. Och en schäslong. och en platsbyggd hylla. Och en byrå till sovrummet - ja, listan kan göras lång och som student är det inte riktigt LÄGE att byta ut halva sitt hem. Men jag vill ju så gärna. Tills vi har råd att uppfylla alla mina inredningsdrömmar fördriver jag tiden här på bloggen. Och alla härliga recept som finns här ute.
Till exempel fick jag fick ett tips från Nina på ett recept jag bara inte kunde motstå att baka. Ett recept som helt enkelt talade till mig. Jag kommer så tydligt ihåg hur jag kunde trycka i mig havrekaka efter havrekaka hos min granne när jag var liten. Dagarna i ända åt jag havrekakor som en galning. Och drack kaffe på fat med en sockerbit i andra handen. Gjorde ni också så när ni var små (vi snackar 4-5 år..)? Nostalgi på hög nivå. Tills en dag när jag för lång tid framöver åt min sista havrekaka. Jag fick nämligen en sticka i halsen av Gullans söta små hembakta havrekakor. Det här gav mig fullständig skräck inför dessa numera helveteskakor.
Tills jag för någon dag sen bakade den här ljuvliga blandningen mellan Subwaykaka och havrekaka. Alla rädslor för stickor i halsen försvann och jag åt inte bara en kaka. Mer än så säger jag inte.

Vit choklad och havrecookies
ca 24 kakor
- 125 g rumsvarmt smör
- 2,5 dl socker
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker (ni vet att vi inte pysslar med skit. Ta ÄKTA vaniljsocker)
- 3 krm bakpulver
- 3 krm bikarbonat
- 1 krm salt
- 1,5 dl havregryn
- 3,5 dl vetemjöl
- 100 g vit choklad
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och socker tills det blivit lite fluffigt.
Knäck i ägget och fortsätt att vispa.
Hacka den vita chokladen grovt och rör ner det i smör-socker blandningen.
Rör samman de torra ingedienserna.
Vänd ner detta i smörblandningen och blanda ordentligt.
Rulla till små bollar och tryck lite lätt på varje boll.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, håll koll!
Låt svalna en stund på plåt och lyft sedan över till galler för att svalna helt.
Päronpaj
Publicerat: 2012-09-03 Kl: 15:30:54 | I kategori: Desserter | 17 kommentarerEgentligen skulle det enda rätta just nu vara att lägga upp ett recept på en äppelpaj, eller hur? Det är definitivt äppelsäsong och i södra Svergie gissar jag att ni bakar äppelpaj och kakor och allt möjligt från era överfulla träd. Här i mitten av landet ser läget lite annorlunda ut. Här har vi inte fått skörda dessa fantastiska frukter än, utan väntar snällt.
Med det sagt har denna paj egentligen ingenting med det att göra. Enda likheten är väl egentligen att dom är precis lika svingoda, båda två. Päron har liksom aldrig riktigt varit någon frukt jag kommit överrens med. Ni vet hur det rinner i mungipan när man äter dom om dom precis blivit perfekt mogna? Ingenting för mig. Men när Willys hade tokbra pris på päron kände jag ändå att jag skulle ge frukten en andra chans. Så jag plockade i tre sketna päron och ändå tills igår såg det ut som att dom, som vanligt, skulle få ligga kvar på fruktfatet tills dom blev sådär rinnig och jäklig.
Men så slog det mig, att om äpplen är så förbaskat gott i paj - varför skulle inte päron vara det? Så jag slängde ner dem i en pajform, på med lite smuldeg och voila: En magisk paj (som jag själv tog tre omgångar utav...).
Men så slog det mig, att om äpplen är så förbaskat gott i paj - varför skulle inte päron vara det? Så jag slängde ner dem i en pajform, på med lite smuldeg och voila: En magisk paj (som jag själv tog tre omgångar utav...).
Mina föräldrar kom på fika och när vi satt där och tryckte i oss av pajen slog det mig: Det här är min sista dag innan mitt universitetsliv börjar.
Vet ni vad? Jag började idag att plugga till Sjuksyster!

Päronpaj med färska päron
- 150 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl ströösocker
- 1 tsk bakpulver
- 3-4 päron
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Skiva päronen och lägg ner i en smord, ugnssäker form.
Blanda de torra ingridienserna och rör ner i smöret.
Fördela degen över päronen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Nyponsoppa
Publicerat: 2012-09-02 Kl: 09:04:00 | I kategori: Drickbart | 5 kommentarerJag har en vän. En sån där vän som ringer och frågar om jag vill ha bär, frukt och rabarber. En sån där vän som plockar blåbär och kommer med, bara för att hon är så jävla söt. Sofia heter hon. Senast när hon var i plockartagen ringde hon och frågade om jag ville ha nypon. Nypon? Vad sjutton gör man med nypon? Ja, det var väl värt ett försök. Vet ni, jag har ingen aning om var man hittar nypon ens! Dessa nypon resulterade i en supergod nyponsoppa. Tänk att jag trodde att det var jätte svårt att göra nyponsoppa, när det i själva verket är mycket mycket enkelt.
Den här rekomenderar jag att ni äter varm.

Nyponsoppa
2 portioner
- 3,5 dl färska nypon
- 7,5 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 msk potatismjöl
Rensa och dela nyponen. Ta ur kärnorna ur nyponen och lägg ner i en kastrull.
Häll vattnet i kastrullen och låt nyponen koka tills dem blivit mjuka, ca 20 minuter.
Ta från värmen och mixa till en slät smet.
Häll soppan genom en finmaskig sil, här försvinner alla ev kärnor som av misstag kommit med.
Häll nu åter igen nyponsoppan i en kastrull, tillsätt sockret och potatismjölet och värm upp.
Soppan ska precis koka upp, inte mer än så!