Semlor
Publicerat: 2013-01-01 Kl: 05:00:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarerInför stundande fettisdag var jag tvungen att provbaka ett recept på semmelbullar (naturligtvis bara för er skull!). Och när man väl har bullarna måste man ju äta semlor, inte sant?
Receptet på bullarna är faktiskt det bästa jag testat hittills. Vissa påstår att det ska vara kardemumma i, jag tycker att det är minst lika bra utan.
Jag föredrar lite mindre semlor, dels för att man inte behöver äta sig tjockmätt, och vill man gärna det kan man ju bara ta en till! Dom här blev så goda att faktiskt nästan alla tog två!

16 små bullar
- 2 ½ dl mjölk (röd)
100 g smält smör
½ paket jäst
en nypa salt
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl mjöl - 1 uppvispat ägg till pensling
Smula jästen i en bunke och smält samtidigt smöret i en kastrull.
När smöret är smält tillsätter du mjölken och värmer upp till 37 grader, fingervarmt.
Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. Låt sedan stå i ca 3-4 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet tillsätter du lite i taget) och arbeta ihop till en deg.
När degen inte längre är klibbig är den klar!
Låt sedan degen jäsa i 15-20 min under bakhanduk.
Sätt ugnen på 200 c.
Ta upp degen ur bunken och arbeta den lite lätt. Dela sedan upp i 16 små bitar.
Rulla sedan till små bollar som du lägger på bakplåtspapper. Tänk på att bullarna jäser så att du inte lägger dem för tätt!
Låt jäsa i ytterligare 20 minuter under bakhanduk. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 12-15 minuter.
