Macarons
Publicerat: 2012-10-26 Kl: 16:37:00 | I kategori: Bullar och bakverk | 0 kommentarer
Macarons:
-
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Har ni mandelmjöl kan ni hoppa till nästa stycke. Har ni däremot bara mandel hemma kommer här en beskrivning: Skålla mandeln och låt den torka ordentligt. Mal den sedan i nötkvarn. Du kommer att behöva mala mer mandel än vad som behövs. Sila mandeln så att alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 g i en skål.
Blanda mandel och florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 g äggvita till ett vitt skum. Tillsätt sedan 35 g socker under vispning. Har du en köksmaskin kan du göra det undertiden sockerlagen kokar upp.
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills sockerlagen är 118 grader på en kött/godistermometer.
Häll sockerlagen i marängen under vispning på låg fart. Se till att göra det ganska så snabbt, annars stelnar sockerlagen.Vispa marängen på medium fart tills den kallnat och blivit glansig, detta tar ungefär 10-15 minuter.
Rör i 60 gram äggvita i mandelblandningen. Tillsätt eventuell färg.
Vänd i marängen i madelblandningen och blanda försiktigt ihop med en slickepott. Blanda inte för mycket! Smeten ska fortfarande vara trögflytande.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små klickar på en bakplåtspapper klädd plåt. Smeten ska flyta ut något och bli slät. Om det fortfarande är toppar på macaronsen kan ni slå plåten mot bordet ett par gånger, då bör dem flyta ut.
Sätt ugnen på 160 grader. Låt sedan macaronsen vila i ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter.
Dra av pappret från plåten och låt svalna.
Fyll med valfri fyllning.

Citronfyllning
- 100 g mjukt smör
ca ½ pkt florsocker
2 msk vispgrädde
saft från 1 citron
Rör smöret mjukt. Blanda i florsocker lite i taget. Tillsätt grädde och citronsaft och vispa i ca 5 minuter på medelfart. Stryk på krämen och para ihop macaronerna.