Marängrulltårta
Publicerat: 2012-07-23 Kl: 15:41:56 | I kategori: Desserter
Den här tårtan är i princip helt handikappanpassad (som min sambo så fint uttryckte det..). Att ha en gluten och en laktos allergiker hör inte till vanligheterna när jag serverar efterrätter så igår fick jag en riktig utmaning. Det blev en kokos-marängrulltårta med färska bär. Apropå färska bär är det här stället en guldgruva. Blåbär, smultron, körsbär och hallon finns i massor på tomten - riktig lyx!
Jag var riktigt orolig att den skulle bli torr, men efter att ha rårört jordgubbarna med lite råsocker blev det inte alls speciellt torrt - snarare svingott!
Marängrulltårta
Botten:
- 5 äggvitor
- 2½ dl socker
- 2½ dl kokosflingor
- 1 tsk rivet citronskal
Till plåten behövs:
- rapsolja
- 1 dl kokosflingor
Fyllning:
- ½ liter jordgubbar
- ½ liter andra färska bär
- 2 msk råsocker
Sätt ugnen på 150 grader.
Smörj ett bakplåtspapper med rapsolja. Lägg det i en långpanna 30x40 och strö sedan ut kokosflingorna över det smorda bakplåtspappret.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa tills marängen är glansig och tjock.
Rör sedan ner kokosflingor och citronskal.
Bred ut i långpannan.
Grädda i 35-40 min tills marängen fått färg och stelnat lite (den behöver inte vara helt hård!).
Ta ut ur ugnen och stjälp upp på ett bakplåtspapper.
Dra bort det pappret som kakan gräddats på och låt sedan svalna.
Rårör jordgubbarna med råsocker. Låt stå och bli saftig medans kakan kallnar. Strö ut nästan alla bären över kakan och rulla sedan ihop. Garnera med de bären du sparade.
Rårör jordgubbarna med råsocker. Låt stå och bli saftig medans kakan kallnar. Strö ut nästan alla bären över kakan och rulla sedan ihop. Garnera med de bären du sparade.
Kommentarer
Trackback